was successfully added to your cart.

Javította idei gazdasági előrejelzését a svájci kormány, de arra figyelmeztetett, hogy az erősödő globális kockázatok, mint például egy kereskedelmi háború kiszélesedése, visszavethetik a svájci gazdaság teljesítményét jövőre.
A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) szerdán kiadott prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 2,0 százalékkal bővülhet, messze gyorsabb ütemben, mint a svájci gazdasági növekedés 1,7 százalékos hosszú távú átlaga. A júniusi előrejelzéshez képest az idei növekedési ütemet 0,4 százalékponttal javították, a jövő évit pedig változatlanul hagyták. Ha valóban eléri a 2,8 százalékot a GDP-növekedés, akkor az idei lesz a legjobb év 2010 óta.
Ronald Indergand, a SECO közgazdásza az előrejelzést ismertetve a kockázatok között említette, hogy az Egyesült Államok és Kína által kölcsönösen kivetett pótvámok hatása átterjedhet Európára. De zűrzavart okozhat Olaszország elitellenes pártok alkotta kormánya, valamint a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével járó esetleges problémák is.Mindezek a tényezők fékezhetik a svájci export legnagyobb felvevőpiaca, az Európai Unió gazdasági növekedését, vagy a válságos időkben biztos menedéknek számító svájci frank felértékelődését eredményezhetik. Az erősebb frank megdrágítja a svájci termékeket, így csökkenti a vállalatok jövedelmezőségét.Indergand hangsúlyozta, hogy a hat hónappal korábbi helyzethez képest sokkal nagyobbak a kockázatok, erősebbek a pozitív tényezőknél.A gazdasági államtitkárság elemzői arra számítanak, hogy idén 1,0 százalékkal, jövőre pedig 0,8 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak. Ez azt valószínűsíti, hogy a svájci jegybank továbbra sem változtat rendkívül laza monetáris politikáján.

Source :portfolio.hu

Leave a Reply